Manifest per un Nadal sense sexisme

Com cada any, s’acosta Nadal i és un dels moments que el capitalisme i el patriarcat tenen l’oportunitat perfecta per a socialitzar els infants en els rols de gènere. Qualsevol etapa de la nostra vida està marcada pel sexisme però la infància és una etapa especialment vulnerable. Les joguines són una eina a través de la qual transmetem valors i eduquem per viure en societat; és per això que cal evitar aquelles joguines que promoguin el sexisme i que reforcin els rols desiguals entre nens i nenes, si volem construir una societat basada en la igualtat.

Pressió estètica

Nines – com les Barbies, les Bratz o les Monster High – amb tots els seus complements, representen models de bellesa irreals. Regalant-les condicionem a les nenes a creure en aquests estereotips i a perseguir-los, generant així mancad’autoestima i frustració per no arribar al model imposat. I això pot esdevenir un factor de risc amb conseqüències greus en un futur com trastorns alimentaris, depressions, ansietat… Regala nines o ninots que reflecteixin la diversitat de les persones, que potenciïn la imaginació i que no generin frustracions.

Hipersexualització

Alguns estils de roba i complements generen una obsessió constant per estar guapes i agradar als altres, sense tenir en compte que les persones són molt més que el seu cos i la seva imatge. Això també es dóna en aquelles peces de roba per a nenes que semblen pròpies de dones adultes amb cossos sexualitzats. Creiem que els infants han de vestir i actuar com a tals, còmodes per saltar, córrer i créixer lliurement, enlloc de seguir models estètics de masculinitat i feminitat.

Rols de gènere

Regalant cuinetes, estris de neteja, nadons, etc., només a nenes, fomentem i normalitzem que les tasques de la llar són només cosa de dones. De manera semblant, les joguines associades als nens com les pistoles, les espases, els guerrers, els videojocs violents, etc., fomenten una masculinitat basada en l’agressivitat i el domini.
Si volem que els infants creixin de manera igualitària, quan triem les joguines hem d’evitar perpetuar els rols de gènere tradicionals i fomentar la coresponsabilitat… Per què no regalar aquest any la caixa d’eines a la nena i les cuinetes al nen?
Si no volem fomentar conductes agressives i competitives, evitem també aquelles joguines que fomentin la violència. Els jocs cooperatius i que potencien el treball en equip són molt més educatius!

Consumisme

També volem denunciar el consumisme insaciable que ens domina en èpoques nadalenques. La publicitat ens transmet la idea que hem de comprar molt per passar un bon Nadal, sense plantejar-nos si realment necessitem el que comprem. Com més regals, més felicitat? Evitem el consumisme compulsiu. Hi ha alternatives, només cal buscar-les: l’intercanvi, els productes de segona mà, el reciclatge… Consumeix de manera responsable!
Aquest Nadal ens plantem contra el sexisme en les joguines, contra la hipersexualització dels cossos, la homogeneïtzació dels nens i nenes i el consumisme descontrolat. Si volem construir una societat igualitària hem d’educar sense discriminacions.

Aquest any, Nadal sense sexisme!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s